Informationssäkerhet är en kritisk aspekt av alla organisationer. En viktig del av detta är att inventera och klassificera information. Detta innebär att identifiera vilken information som finns, var den finns, och hur känslig den är. I denna post går vi igenom processen på hög nivå.
Inventera informationen
Identifiera informationsresurser
Börja med att identifiera alla informationsresurser inom organisationen. Detta kan inkludera:
Fysiska dokument: kontrakt, rapporter, manualer, etc.
Digitala filer: databaser, elektroniska dokument, e-post, etc.
Mänsklig kunskap: information som finns i medarbetarnas huvuden.
Dokument och information som delats med leverantörer.
Dokumentera informationsresurser
För varje informationsresurs, dokumentera följande:
Plats: Var finns informationen lagrad? Det kan vara en fysisk plats (t.ex. ett arkiv) eller en digital plats (t.ex. en server eller molntjänst).
Ägare: Vem är ansvarig för informationen? Detta kan vara en individ eller en avdelning inom organisationen.
Typ av information: Vilken typ av information innehåller resursen? Det kan vara kundinformation, information över anställd, finansiell information, etc.
Klassificera informationen
Bestäm känslighetsnivåer
Bestäm vilka känslighetsnivåer som ska användas för att klassificera informationen. Dessa kan vara enkla (t.ex. offentlig, intern, konfidentiell) eller mer detaljerade med flera nivåer av känslighet.
Klassificera varje informationsresurs
För varje informationsresurs, bestäm dess känslighetsnivå baserat på dess innehåll. Tänk på följande:
Informationsinnehållets natur: Är det personlig information? Är det företagshemligheter? Är det offentlig information?
Lagkrav: Finns det lagar som reglerar hur denna information ska hanteras? Till exempel, personuppgifter regleras av GDPR i EU. Andra lagkrav är t ex NIS2 och DORA.
Affärsbehov: Hur kritisk är informationen för verksamheten? Skulle det skada organisationen om informationen läckte ut?
Implementera säkerhetsåtgärder
Nu när man har en bra överblick över informationen, bör man, baserat på klassificeringen, se till att lämpliga säkerhetsåtgärder implementeras för att skydda informationen. Dessa kan t ex inkludera åtkomstkontroller, kryptering, regelbundna säkerhetsgranskningar samt se över att backuperna är säkrade och skyddade.
Upprätthålla och granska
Eftersom nya informationsresurser ständigt skapas, och befintlig information kan tas bort eller ändra sin känslighetsnivå över tid, så behöver processen att inventera och klassificera information vara en kontinuerlig aktivitet. Man behöver avsätta resurer för att regelbundet följa upp och säkerställa att all information är korrekt inventerad och klassificerad, och att lämpliga säkerhetskontroller är på plats.
Slutsats
Att inventera och klassificera information är en kritisk del av informationssäkerhetsarbetet. Genom att noggrant inventera all information och klassificera den baserat på känslighet, kan organisationer säkerställa att de har lämpliga säkerhetskontroller på plats för att skydda sin mest känsliga information. Även om detta kan vara en tidskrävande process, är det en investering som kan skydda organisationen mot dataintrång, dataläckor, och andra säkerhetshot. Kom ihåg att detta är en pågående process och bör uppdateras regelbundet för att reflektera förändringar inom organisationen.
Att inventera och klassificera är resurskrävande. Går processen att automatisera och effektivisera? I allra högsta grad - det finns bra verktyg för detta som vi gärna berättar mer om.
Comments